SOĞUK CEPHE


Results for "SOĞUK CEPHE"

Meteorological Glossary

İKİNCİL SOĞUK CEPHE

(Meteorological Glossary) :
(SECONDARY COLD FRONT) [i]Ana soğuk cephe gerisinde oluşan soğuk cepheye verilen isim. İkincil soğuk cephenin oluşması için gerekli şarlar şunlardırSoğuk hava kütlesinin çabuk hareketi ve kuvvetli enlemsel sıcaklık gradyanı. İkincil soğuk cepheler birbirlerinden yaklaşık olarak 400-450 km. aralıklarla analiz edilirler. Bu soğuk cepheler üzerinde oldukları bölgelerde ya sıcaklık süreksizliklerine ya da soğuk hava içerisindeki çökmeye neden olur.
Meteorological Glossary

SOĞUK CEPHE

(Meteorological Glossary) :
(COLD FRONT) [i]Hareket etmekte olan bir soğuk hava parselinin yolu üzerinde bulunan sıcak hava kütlesinin altına doğru girerek onu yukarıya itmesi veya onunla yer değiştirmesi sırasında gerçekleşen iki farklı hava parseli arasındaki süreksizlik hattı. Genellikle soğuk cephe geçişinde, sıcaklık ve nem oranı düşer, basınç artar ve rüzgar kırılması gözlenir (Kuzey yarımkürede güneybatıdan kuzeybatıya doğru rüzgar yön değiştirir.). Yağış genellikle cephe üzerinde veya gerisindedir. Hızlı hareket eden bir sistemdir. Cephe önünde squall hattı oluşur. Cephe eğimi, diğer cephelere göre daha diktir (1/50).
Meteorological Glossary

SOĞUK CEPHE TİPİ OKLÜZYON

(Meteorological Glossary) :
(COLD-FRONT TYPE OCCLUSION) [i]Genelde Kuzey yarımkürede anakaraların doğu kıyılarında oluşan bu cephe tipinde, oklüzyon cephenin gerisindeki soğuk hava, cephe önündeki soğuk havadan daha soğuktur. Sıcak cepheye göre hızlı hareket eden soğuk cephenin sıcak cepheyi yakalaması durumunda ortaya çıkan cepheye oklüzyon cephe denilmektedir. Oklüzyon cephelerde, cephe gerisindeki hava, cephe önündeki havadan daha soğuksa "soğuk oklüzyon" adını alır. Soğuk oklüzyonlardaki hava olayları hemen hemen soğuk cephede olan hava olaylarına benzer. Yağış türü genellikle sağanak ve gök gürültülü sağanak olmak üzere cephenin geri tarafındadır.